Skip to main content
Новини

Отличиха най-вдъхновяващите постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване.

Щатливи сме, че Българска Хънтингтън Асоциация – Bulgarian Huntington Association е финалист в категория „Вдъхновяваща инициатива за многообразие, равнопоставеност и приобщаване на работното място“ – раздел НПО и благодарим на журито за отличието!

На 2 ноември 2023, в Гранд Хотел Милениум София, беше отбелязана важността на темата за постигането на равенство между половете и насърчаването на разнообразна и приобщаваща работната среда в бизнеса в България по време на тържествената церемония по връчването на Националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България 2023.

Форумът „Вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване“ се организира за втори път от Съвет на жените в бизнеса в България(СЖББ) в партньорство с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Броят на кандидатурите тази година надхвърли този от миналата и зад това има поне две положителни тенденции. Едната е, че отличията, които присъждаме заедно с нашите партньори от ЕИБ, стават все по-разпознаваеми и ценени от бизнеса и обществото. Вторият положителен сигнал, който виждаме, е че броят на положителните примери и инициативи в посока разнообразие, равнопоставеност и приобщаване като цяло се увеличава, каквато е и една от стратегическите цели на нашата организация“, каза Цветанка Минчева, Председател на УС на СЖББ и главен изпълнителен директор на UniCredit Bulbank

Церемонията събра представители на водещи български компании и институции, както и посланици и политици, които активно се ангажират с насърчаването на многообразна и приобщаваща работната среда и недопускането на дискриминация. Тази година в надпреварата се включиха 39 организации и НПО-та с общо 53 вдъхновяващи проекта, които бяха оценявани от авторитетно жури в състав: Лидия Шулева, управляващ съдружник в Бизнес интелект ЕООД, Венелина Гочева, издател на 24 часа, Красимира Хаджийска, главен оперативен директор на Нова броудкастинг груп, Зорница Русинова, председател на икономическия и социален съвет на Република България, Теодор Радонов, ръководител на представителството на групата на ЕИБ в България, и Радостина Чапразова, директор за България на фондация „Арете“. Водещ на галацеремонията беше актьорът ВладимирПенев

Големите победители в отделните категории са:

Hewlett Packard EnterpriseEnterprise (HPE) с програмата „Многообразие и приобщаване“ и Yettel.Bulgaria България с проекта „Рамо до рамо“ са големите победители в категория „Вдъхновяваща инициатива за многообразие, равнопоставеност и приобщаване на работното място“ – раздел голяма компания.

Българска Хънтингтън Асоциация – Bulgarian Huntington Association с проекта „Подкрепа за трудова дейност на хора с редки болести“ бяха отличени като НПО в същата категория.

Lidl BulgariaБългария в партньорство с Младежка Фондация Арете спечели награда във втората категория на конкурса „Вдъхновяваща инициатива за преодоляване на стереотипните нагласи и приобщаване на малцинствените групи и хора с увреждания“ с проекта „Образованието: ключ към успех“. Чрез него компанията отличава със стипендии за образование младежи от ромски произход и DXC Technology с проекта „DXC Dandelion“, насочен към интегрирането на хора от аутистичния спектър са победителите.

Наградата връчи Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика на България, която каза: „Това е много важна категория за мен самата, защото ми отне 27 години да преборя много стереотипи. Един от тях беше, че и преди да стана родител, мога да се ангажирам с каузата да закрия българсите домове. Инвестирах и в друга кауза, че всяко дете с увреждане има място в обществото. И третият стереопит е, че една жена може да доведе компанията до успех“.

ФАНТАСТИКО ГРУП с проекта „Екип Бъдеще“, насочен към развитие на младите хора в сферата на ритейла, грабнаха приза в най-оспорваната категория „Вдъхновяваща инициатива за интеграция на младите хора и реализиране на потенциала им в България“.

Те получиха приза си от Нанси Шилър, президент на America for Bulgaria. „Участието на жените в бизнеса е изключително важно, подчерта тя. – Младите жени в тази зала трябва да се чувстват благодарни, защото вие следвате пътека, която е проправена от онези преди вас, така че успехът във вашата кариера се дължи донякъде на инициативите, които са се случили вече и които трябва да бъдат наградени“.

За втора поредна годинаL’Oréal България триумфира с „Националната програма „За жените в науката“ в категория „Вдъхновяваща инициатива за овластяване на следващото поколение жени таланти“. Наградата им връчи Анна Иванова, мениджър Бизнес развитие и Търговски канали в Hewlett Packard Enterprise.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) с програмата „Силата на Вдъхновението: HPE Women at Work Bulgaria и Женското Лидерство в Бизнеса“ грабнаха Специалната награда за технологична компания в категорията „Вдъхновяваща инициатива за овластяване на следващото поколение жени таланти“. Те взеха своя приз от Ваня Манова от Mastercard.

Цветанка Минчева , председател на Съвета на жените в бизнеса в България, и Илия Гърков, вицепрезидент и изпълнителен директор за България на Dundee Precious Metals Bulgaria, връчиха голямата награда на TRANSPRESS заради проекта им „ПЪТ ЗА ДАМИТЕ“ – перспективи и позитиви за кариерното развитие на жените в транспортно-логистичния сектор.

Transpress е първата българска транспортно-логистична компания, която развива целенасочено стратегия за привличане и развитие на повече жени в компанията и популяризиране на идеята в целия бранш у нас. Инициативата започва в края на 2021 година и продължава до днес.

Националните награди на СЖББ не само признават тези, които се ангажират с премахването на пречките пред жените в бизнеса, науката и интеграцията на малцинствените групи и хората с увреждания, но и подчертават значението на техния принос към бизнеса и обществото.“

Източник 24 часа

 

en_USEnglish