Повече от 250 участника посетиха Европейската Конференция за болестта на Хънтингтън в София.

Европейската конференция за болестта на Хънтингтън в София стартира с поздравления от президента на Европейската Хънтингтън Асоциация Астри Арсен и представяне на ситуацията на засегнатите в България от Българската Хънтинgтън Асоциация. Изключително емоционална реч държа Димитър Христов, който просълзи всички пристъпващи с историята на семейството си и щастието да бъде баща на момиченце без риск от унаследяване на заболяването благодарение на метода Прединплантационна диагностика, който вече се прилага и в България.

И така в продължение на три дни болестта на Хънтингтън беше на дневен ред в столицата ни. Известни изследователи пътуваха от цяла Европа и Съединените щати, за да презентират последните новини за заболяването на участниците в конференцията. Те дискутираха важни теми за заболяването от които как начина на живот оказва влияние върху развитието на симптоматиката и значението на физическата активност.
В допълнение към сесиите, работните срещи и дискусиите – конференцията също се фокусира върху физическата активност чрез включването на участниците в инициативата „HD в движение“. Всяка сутрин участниците се срещат извън хотела, готови да ходят или да се разхождат по улиците на София.

По-долу ще намерите презентации, някой от които преведени на български език от стажантите на БХА по проекта „Студентски практики“.
Превода на презентациите ще се обновява постоянно, за това следете редовно страницата ни.

ПРЕЗЕНТАЦИИ:

Значението на физическата активност за болните от Хънтингтън: Значението-на-физическата-активност-при-хора-с-болестта

Нови терапии в изпитания: София нови терапии в развитие

The MOVEment pill: do we know how it works and how to take it?:  Двигателна активност

Проблеми с преглъщането при болест на Хънтингтън Swallowing-difficulties-in-HD-Angela-Nuzzi729454064 (1)

Share